Az utolsó nem sikerült - 31.

A Hármas Korona utolsó ágán elbukókat bemutató sorozatunk ma véget ér. De, cikkünkben említést kell tennünk két korábbi bajnokról: az egyiküktől Hitler lopta el a koronát, a másiktól pedig egy sérülés...

 

 


Blue Peter 1939-ben megnyerte a 2000 Guineast és az Epsom Derby-t, de a St. Legerben már nem volt alkalma bizonyítani, hiszen a Második Világháború kitörésével törölték a versenyt. 
 
Nimbus, aki tíz esztendővel később 500.000 néző előtt nyerte az Epsom Derby-t, egy sérülés miatt nem tudott indulni a Legerben.
 
Mostani bajnokunk pedig tényleg mostani, hiszen Camelot (Montjeu - Tarfah) 2009-ben született. Már kétévesen is bebizonyította, hogy kiváló képességek birtokában van: megnyerte a Gr1 besorolású Racing Post Trophy-t, hároméves korában pedig már abszolút favoritnak számított miután győzött a 2000 Guineas-ben. Az Epsom Derby és Irish Derby bajnoka lett 2012-ben, de a Legerben Encke majdnem egy hosszal megverte a trónkövetelőt. Így nem került korona a fejére, és azóta máséra sem. A futamot hatalmas vita követte, ugyanis Camelot nyergébe a trénerzseni fiát, Josheph O’Brien-t ültette, aki igaz, hogy Breeders’ Cup-ot is nyert korábban, de finoman fogalmazunk, ha úgy írjuk: itt nem volt éppen a topon.
 
 
 
 
 
 
A kiváló Camelot azóta már visszavonult (2013-ban), ivadékait hamarosan láthatjuk is a versenypályákon.
 
Számunkra érdekes lehet, hogy nem csupán Kisbér leszármazottja, hanem a veretlenségi táblázat első helyezettjének, Kincsemnek is.
 
Foto: mirror.co.uk 
 
Facebook