Derbynyerő kancák - 5. rész

Heti cikkünkben egy olyan kancát mutatunk be, aki rendkívül különleges, és nem csupán azért mert képes volt megnyerni a futamok futamát.

 

 


Blink Bonny (Melbourne - Queen Mary) 1854-ben született. Tenyésztője William I'Anson, aki egyben a trénre és tulajdonosa is volt, hatalmas elvárásokkal kezdete el futtatni, hiszen vérvonalában több korábbi Epsom Derby nyerő is volt.
 
2 évesen 11 alkalommal ált starthoz, és mindig kiváló teljesítményt nyújtott. Sajnálatos módon az eltaktikázott 1000 Guineas-ben csupán 5. helyen ért célba. Mr I'Anson úgy vélte a kanca többre lehet képes így nevezte a Derbyre. A fogadók viszont nem bíztak ebben és csak 20/1-el számítottak az eredményes futására. Végül vezető helyzetben megnyerte a Derby-t és 3 másodperccel megjavította a pályarekordot!
 
20 versenyéből 14-et hozott le sikerrel. A legjelentősebb győzelme természetesen a Derby, ugyanakkor megnyerte az Epsom Oaks-ot is, amit 2 nappal utána futottak
 
Visszavonulása után ménesbe vonult. Szomorú hogy ennek a rendkívüli kancának csupán 3 ivadéka született. Két mén és egy kanca. Másodszülött csikója Blair Athol (Stockwell) anyja nyomdokaiba lépett. Ő is megnyerte az Epsom Derby-t! És még hozzátette a Leger trófeáját is. 4 alkalommal választották vezető apaménnek Angliában és Írországban!
 
Blink Bonny kiváló örökítő képességét bizonyítja, hogy fiának is született Derby és Leger nyerő fia (Silvio szül:1874), sőt a hazánkban oly sikeres Steady As A Rock is az ő vérét hordozza.
 
Blink Bonny sajnálatos módon csupán 8 évet élt, 1862-ben kancacsikója születése után elpusztult.
 
Tulajdonosa a kivételes kanca csontvázát a York Múzeumnak adományozta, ahol ki is állították.
 
A kép Charles Hunt és fiának rézkarca és a wikipédiáról vettük át.

 
Facebook