Derbynyerő kancák - 9. rész

Elérkeztünk az epsomi kancák utolsó tagjához.

 

 

Bemutatásához 101 évet kell visszaugranunk, egészen 1916-ig, amikor is Fifinella (Polymelus - Silver Fowl) megnyerte a Derby-t és az Oaks-ot.

A sárga kanca 1913-ban született Sir Edward Hulton farmján. Már kétévesen is megmutatkozott tehetsége, hiszen ezt a szezont veretlenül zárta. Következő évben pedig máris Derby reménységként tekintettek rá. Meghálálta a bizalmat, 11/2 fogadták és végül nyakhosszal meg tudta nyerni a futamok futamát.  Alig két nappal később következett az Oaks, amit Fifinella kenterben nyert, igen könnyen 5 hosszal, és ezzel ő lett a legjobb 3 éves kanca.

8 futásából négyszer tudott sikerrel szerepelni, de abban a négyben benne van a két legnagyobb hároméves összecsapás. Végül 4 évesen visszavonult és ménesbe került, ahol a kor legkiválóbb ménjeivel került párba. 1931-ben miután megszülte Hurry On kancacsikóját, ellés utáni komplikációban elpusztult.

Reménykedjünk benne, hogy hamarosan újra kanca kapja Epsom derbytrófeáját, hiszen a lóversenyrajongók immár 101 éve várnak rá.

Kép: wikipédia

 
Facebook